FoodieBlogroll

sâmbătă

Baclava -bucataria de azi


Varianta din revista Bucataria de azi prezentata pe pagina de facebook a revistei

BACLAVA (rețetă de post)

300 g nuci măcinate, 100 g fistic, 1 pachet cu margarină, 2 pachete cu foi de plăcintă, 1 lingură cu scorțișoară, 50 g zahăr, nucșoară

PENTRU SIROP: 300 ml apă, 200 g zahăr, 8 linguri cu miere, ½ lămâie

Pentru sirop, pune pe foc apa cu zahărul și lasă 20-25 de minute ori până dă semne că s-a legat. Stoarce sucul de lămâie și toarnă-l peste sirop. Lasă pe foc cinci minute și dă-l deoparte ca să se răcorească. Adaugă mierea și amestecă până se încorporează.

Într-un castron, amestecă bine nucile măcinate cu scorțișoara, un vârf de cuțit cu nucșoară și zahărul. Separat, topește la foc redus margarina. Unge cu margarină topită fiecare foaie de plăcintă, cam 7-10 foi, și așază-le într-o tavă unsă și ea cu grăsime. Pune apoi deasupra un strat de amestec de nucă și mirodenii.

Așază deasupra alte 5-6 foi unse și din nou nucă, alt strat de 5-6 foi unse cu margarină și un alt strat de nucă, iar deasupra, neapărat un strat din patru foi, dintre care ultima foarte bine unsă cu margarină topită. Taie baclavaua în pătrățele ori dreptunghiuri și toarnă deasupra restul de margarină. Dă tava la cuptorul încins pentru 20-30 de minute, până capătă o culoare aurie.

Socate din cuptor și toarnă siropul pregătit la pasul 1. Acoperă tava cu un prosop curat de bucătărie și lasă să se răcească. Dacă reziști, lasă baclavaua acoperită până a doua zi dimineață. Între timp, curăță și macină fisticul și presară-l pe prăjitura însiropată.

Truc
Pentru reușita desertului, folosește ulei de porumb pentru a unge ultimul strat de foi de plăcintă. Baclavaua va căpăta o culoare și mai frumoasă și, cel mai important, foile nu se vor usca la copt.
"

Retete Napolact (pagina Facebook Napolact)

Plăcintă cu mere şi scorţişoară

Aluatul se face cu apă minerală, faină şi ulei, până e moale şi uşor de-ntins. Apoi se tăvăleşte printr-un strat subţire de faină. Se pune apoi la rece cam 45 – 60 de minute.
Merele se rad separat şi se amestecă dimpreună cu zahărul şi scorţişoara, pe care mai apoi le pui laolaltă la foc mic, cât să se evapore zeama. Urmează ca într-o tavă unsă cu ulei se ia coca şi se pune o parte în tavă. Peste ea se-aşterne amestecul de mere, zahăr şi scorţisoară şi restul de cocă deasupra, după care se dă la cuptor, la foc mediu vreo 45 de minute, până se rumeneşte.



Supă de cartofi ca la Valchid

Pune in oala de supă ceapă în ulei încins, la călit. Adaugă cartofii şi ţine-i acolo până devin sticloşi. Pune oala deoparte şi toarnă "în ploaie" 3 linguri de făină şi un strop de boia. Deasupra pune apa şi dă vasul la foc domol până fierb cartofii. Un praf de sare, unul de piper, nişte leuştean proaspăt şi masa-i gata! Iar când ai turnat-o în farfurii, pune nişte pătrunjel verde şi o lingură de smântână zdravănă. Poftă să ai.

Papricaş sibian

Papricaşu-i o reţetă pe cât de veche, pe atât de schimbată de fiecare gospodină, dupa datină şi gusturile din casă. Noi vă propunem o variantă cu carne de porc, care  trebuie tăiată în părţi mici, călită în ulei şi lăsată apoi pe un platou.
Vom căli şi ceapa, după care o fierbem în faina stinsă cu apă. Ne mai trebuie ciuperci, pe care le tăiem peştisori, două legături de verdeaţă tocată, bulion desfăcut în apă şi musai boia de ardei dulce. Galuştele se fac separat, din făină, ouă, sare şi-un strop de apă. Apoi se fierb juma’ de ceas şi se pun peste sos.

Sarmale cu ciuperci

Se toacă 3 cepe si se călesc. Apoi se spală bine ciupercile (cu cât sunt mai multe şi din mai multe soiuri cu-atât mai bine) şi se-aruncă peste ceapă. Le laşi un pic să fiarbă în sucul lor, apoi le pui peste orezul spălat. Mai adaugi 2 linguri de pastă de roşii, sare, mărar, piper şi-o ceaşcă de apă si le laşi la fiert până se umflă bobul de orez. Când îi gata se înfăşoară sarmalele. Se pune o foaie de varză pe fundul oalei, nişte varză tocată şi sarmalele împăturite. Peste ele se toarna apa, suc de roşii şi se pune o foaie de dafin. Se dau la fiert, la foc mic, cam o oră şi jumătate. Iar în cele din urmă, ajunse în farfurie, musai trebuie acoperite cu nişte smântână. Să aveţi poftă.

Colţunaşi cu telemea de oaie

Se-amestecă făina cu sare şi ouă şi se toarnă apă caldă până ce coca nu se mai lipeşte deloc de mâini. Întinzi apoi o foaie subţire şi-o tai în pătrăţele cu latura de 2 sau 3 degete. Pentru umplutură se fărâmiâează telemeaua cu furculiţa şi se amestecă c-un ou. Apoi iei frumuşel umplutura şi-o împarţi cât să ai să pui în fiecare pătrăţel. Închizi coltunaşii şi-i bagi într-o oala cu apă clocotită unde-i laşi la fiert cam o oră la foc mediu. După aceea sunt numa’ buni de mâncat, fie cu zahăr tos deasupra, daca ţi-i poftă de ceva dulce, fie cu ceapă călită stinsă cu bulion.

Saleuri cu telemea de vacă, la Cicău

Aluatul trebuie făcut în aşa fel încât să iasă fărâmicios, din făină amestecată cu unt. Deasupra se pune un pic de făină şi telemea rasă mărunt. Se face loc în mijloc şi se sparge acolo un ou întreg şi un gălbenuş. Praful de copt trebuie stins cu puţin oţet sau zeamă de lămâie şi când s-a dizolvat cu totul se toarnă peste restul de ingrediente. După ce-ai frământat bine, sa se-amestece toate ca lumea, se dă la rece câteva ore. Se întinde pe un blat o foaie groasă cam de jumătate de deget şi se taie formele, pe care mai apoi le ungi cu un ou bătut şi le presari cu chimen. Se pun la cuptor, la foc iute zece minute şi mai apoi la foc mic până se rumenesc şi-s numa` bune de mâncat.

Cartofi gratinaţi

Timp de preparare: 40min

Ingrediente pentru 4 porţii:
800gr cartofi, 100 ml lapte, 200 ml smântână, 200 gr brânză telemea, 1-2 linguri făină, 30 gr unt, 100 gr caşcaval, sare, 3-4 fire mărar.

Mod de preparare:
Se curăţă cartofii de coajă şi se pun în apa clocotită  cu puţină sare şi se fierb.
Dupa ce s-au fiert cartofii se scurg de apă, se taie cuburi mai mari şi apoi se pun într-un vas termorezistent uns cu unt în prealabil. Pe deasupra se rade brânza telemea.
Se freacă făina cu laptele rece adăugat câte puţin ca să nu se formeze cocoloaşe. În acest amestec se adaugă smântâna Gospodar, sarea, măraraul tocat mărunt, se omogenizează bine şi se toarnă totul peste cartofi. Atenţie: nu trebuie să se amestece. Pe deasupra se presară caşcavalul ras.
Se pune vasul în cuptorul încins în prealabil pentru 20 de minute până se rumeneşte. Cartofii gratinati se pot servi calzi, ornaţi din belşug cu smântâna Gospodar.


Plăcintă ţărănească

Ingrediente pentru 8-10 porţii:
Pentru aluat: 250gr unt, o lingurită de sare, 500 gr faină, 100 ml smântână.
Pentru umplutură:300 gr brânză proaspătă, 2 ouă , 4 linguri smântână, 2 linguri zahăr, 50 gr unt pentru uns foaia.

Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se pune untul, moale de la temperatra camerei, sarea şi smântâna. Ingredientele se amestecă bine şi se obţine o cocă tare, uşor de modelat. Se frământă 20 de minute pană devine elastic. Se înfăşoară într-un şervet şi se bagă la frigider cel puţin o oră.
Ȋntre timp se pregăteste umplutura . Se amestecă ouale cu zahărul şi smântâna pană nu se mai simte zahărul apoi se adaugă brânza şi se omogenizează compoziţia.
Se scoate aluatul şi se intinde cu sucitorul într-o foaie subţire  de formă dreptunghiulară. Se unge cu unt şi se pune umplutura care se întinde pe toată suprafaţa foii. Apoi se rulează foaia.
Se unge o tavă rotundă cu ulei şi se presară cu faină. Foaia de placintă rulata se pune sub formă de melc, în tavă rotundă apoi se bagă în cuptorul încins în prealabil.
După ce s-a rumenit se scoate şi se serveşte caldă sau rece.

Preparare 40 min, coacere 30 min, aşteptare 60 min.











Blat tort albusuri

Am incercat si asta deoarece aveam destule albusuri si nu aveam la ce sa le folosesc.Iese exact ca in reteta de mai jos acest blat super pufos . Restul retetei nu l-am incercat inca .

http://gurmandino.ro/2013/06/18/tort-cu-blat-alb-crema-diplomat-capsune-si-frisca/

Pentru blatul alb pufos
- albusuri 6 buc. (215 g)- cred ca e mai bine sa fie cantarite decat sa fie 6 albusuri care pot fi de alta greutate , deci 215 gr e mult mai sigur
- faina 65 g
- zahar pudra 50 g
- zahar tos 75 g
- praf de copt 1/2 lingurita
- esenta de vanilie
- suc de lamaie 1 lingura
- un praf de sare
- unt 10 g (pentru uns forma de tort)

Pentru blatul pufos alb: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si ungeti cu unt o forma de tort (24 cm diametru). Faina  se amesteca cu cele 50 g zahar pudra, praful de sare si praful de copt.Albusurile bateti-le pana obtineti o spuma aerata. Adaugati, treptat, cele 75 g zahar tos si sucul de lamaie. Puneti si esenta de vanilie , dupa care, amestecand usor cu o spatula (pe verticala), puneti treptat faina cu zaharul pudra. Veti obtine un aluat dens si batos. Puneti-l in forma de tort si nivelati. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati blatul in forma pana cand se raceste total.

Ps Am incercat de 2 ori si de fiecare data au fost exact 25 minute si de fiecare data a iesit perfect.



Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese