FoodieBlogroll

sâmbătă

Baclava -bucataria de azi


Varianta din revista Bucataria de azi prezentata pe pagina de facebook a revistei

BACLAVA (rețetă de post)

300 g nuci măcinate, 100 g fistic, 1 pachet cu margarină, 2 pachete cu foi de plăcintă, 1 lingură cu scorțișoară, 50 g zahăr, nucșoară

PENTRU SIROP: 300 ml apă, 200 g zahăr, 8 linguri cu miere, ½ lămâie

Pentru sirop, pune pe foc apa cu zahărul și lasă 20-25 de minute ori până dă semne că s-a legat. Stoarce sucul de lămâie și toarnă-l peste sirop. Lasă pe foc cinci minute și dă-l deoparte ca să se răcorească. Adaugă mierea și amestecă până se încorporează.

Într-un castron, amestecă bine nucile măcinate cu scorțișoara, un vârf de cuțit cu nucșoară și zahărul. Separat, topește la foc redus margarina. Unge cu margarină topită fiecare foaie de plăcintă, cam 7-10 foi, și așază-le într-o tavă unsă și ea cu grăsime. Pune apoi deasupra un strat de amestec de nucă și mirodenii.

Așază deasupra alte 5-6 foi unse și din nou nucă, alt strat de 5-6 foi unse cu margarină și un alt strat de nucă, iar deasupra, neapărat un strat din patru foi, dintre care ultima foarte bine unsă cu margarină topită. Taie baclavaua în pătrățele ori dreptunghiuri și toarnă deasupra restul de margarină. Dă tava la cuptorul încins pentru 20-30 de minute, până capătă o culoare aurie.

Socate din cuptor și toarnă siropul pregătit la pasul 1. Acoperă tava cu un prosop curat de bucătărie și lasă să se răcească. Dacă reziști, lasă baclavaua acoperită până a doua zi dimineață. Între timp, curăță și macină fisticul și presară-l pe prăjitura însiropată.

Truc
Pentru reușita desertului, folosește ulei de porumb pentru a unge ultimul strat de foi de plăcintă. Baclavaua va căpăta o culoare și mai frumoasă și, cel mai important, foile nu se vor usca la copt.
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese