FoodieBlogroll

sâmbătă

Saraberna/Prajitura Sarah Bernard/Butoiase/Alcazare

Nu pot sa spun decat ca e o prajitura delicioasa , un amestec de bezele cu nuca , crema si invelis de nuca macinata.O cunosc de cativa ani si de fiecare data o savurez cu placere .
Dupa ce mi-am gasit caietul de retete al mamei pe care il tot cautam de ceva timp am gasit si reteta lor.Culmea e ca nici nu banuiam ca o mai avem.

Varianta 1

Coca
6 albusuri
300 gr zahar tos
150 gr nuca macinata

Crema
6 galbenusuri
200 gr zahar tos
1 pachet zahar vanilat
30 gr cacao
2-3 linguri lapte
200 gr unt
200 gr zahar pudra
150 gr nuca macinata pentru ornat

Se bat albusurile spuma pana cand se poate intoarce vasul si nu curge compozitia si apoi se adauga 150 gr nuca macinata.Se unge tava si se tapeteaza cu faina.Cu lingurita se pun gramajoare pe tava .
Se coc in cuptorul incins in prealabil . Nu se deschide cuptorul pana cand nu sunt coapte( mai mult se usuca decat se coc)

Crema -Se amesteca 6 galbenusuri , 200 gr zahar, 1 pachet zahar vanilat, 30 gr cacao.
In timpul amestecului se adauga 2-3 linguri de lapte(apa)
Se fierbe pana compozitia devine groasa si apoi se ia jos de pe foc dar se tot amesteca pana se raceste.Dupa ce s-a racit se amesteca cu cele de mai jos:
200 gr unt frecat spuma cu 200 gr zahar pudra

Bezelele se pun 2 cap in cap , se dau prin crema si apoi fiecare prin nuca macinata si au o forma finala de cilindri /butoiase etc.

Varianta 2
Bezelele
6 albusuri
300 gr zahar tos
200 gr nuca macinata
2 plicuri zahar vanilat

Crema
6 galbenusuri
200 gr zahar pudra
1 lingura cacao
250 gr unt
4 plicuri zahar vanilat

Bezelele
Se bat albusurile spuma cu zaharul tos si vanilat.Cand s-au facut spuma se pune nuca amestecand usor pana se incorporeaza toata.Se pune cu lingurita sau cornetul cate o gramajoara intr-o tava tapetata si se coc la foc mic.Se lasa sa se raceasca.

Crema
Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra si cacaua pe abur pana se ingroasa apoi se raceste.Untul se freaca spuma si apoi se incorporeaza in crema.

Se lipesc bezelele 2 cate 2 cu crema si apoi se dau prin nuca.



Alte variante care exista pe net :

Saraberna

Butoiase

Exista o multime de variante cu bezele simple dar tot ce am incercat eu erau cu nuca deci restu imi par doar copii nereusite.

Am descoperit si originea lor care nu are nimic in comun cu Ungaria ci e Danemarca.

http://www.food.com/recipe/sarah-bernhardt-cakes-sarah-bernhardt-kager-danish-88032

Exista o alta forma foarte asemanatoare cu cea de mai sus care se numeste Alcazare si are tot bezele cu nuci, crema si nuca macinata

http://buburuzabubu.blogspot.com/2012/04/alcazare.html

Asa arata in realitate aceste prajituri, astea sunt primite de ziua mea cadou de la un domn cofetar




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese