FoodieBlogroll

sâmbătă

Baclava -bucataria de azi


Varianta din revista Bucataria de azi prezentata pe pagina de facebook a revistei

BACLAVA (rețetă de post)

300 g nuci măcinate, 100 g fistic, 1 pachet cu margarină, 2 pachete cu foi de plăcintă, 1 lingură cu scorțișoară, 50 g zahăr, nucșoară

PENTRU SIROP: 300 ml apă, 200 g zahăr, 8 linguri cu miere, ½ lămâie

Pentru sirop, pune pe foc apa cu zahărul și lasă 20-25 de minute ori până dă semne că s-a legat. Stoarce sucul de lămâie și toarnă-l peste sirop. Lasă pe foc cinci minute și dă-l deoparte ca să se răcorească. Adaugă mierea și amestecă până se încorporează.

Într-un castron, amestecă bine nucile măcinate cu scorțișoara, un vârf de cuțit cu nucșoară și zahărul. Separat, topește la foc redus margarina. Unge cu margarină topită fiecare foaie de plăcintă, cam 7-10 foi, și așază-le într-o tavă unsă și ea cu grăsime. Pune apoi deasupra un strat de amestec de nucă și mirodenii.

Așază deasupra alte 5-6 foi unse și din nou nucă, alt strat de 5-6 foi unse cu margarină și un alt strat de nucă, iar deasupra, neapărat un strat din patru foi, dintre care ultima foarte bine unsă cu margarină topită. Taie baclavaua în pătrățele ori dreptunghiuri și toarnă deasupra restul de margarină. Dă tava la cuptorul încins pentru 20-30 de minute, până capătă o culoare aurie.

Socate din cuptor și toarnă siropul pregătit la pasul 1. Acoperă tava cu un prosop curat de bucătărie și lasă să se răcească. Dacă reziști, lasă baclavaua acoperită până a doua zi dimineață. Între timp, curăță și macină fisticul și presară-l pe prăjitura însiropată.

Truc
Pentru reușita desertului, folosește ulei de porumb pentru a unge ultimul strat de foi de plăcintă. Baclavaua va căpăta o culoare și mai frumoasă și, cel mai important, foile nu se vor usca la copt.
"

Retete Napolact (pagina Facebook Napolact)

Plăcintă cu mere şi scorţişoară

Aluatul se face cu apă minerală, faină şi ulei, până e moale şi uşor de-ntins. Apoi se tăvăleşte printr-un strat subţire de faină. Se pune apoi la rece cam 45 – 60 de minute.
Merele se rad separat şi se amestecă dimpreună cu zahărul şi scorţişoara, pe care mai apoi le pui laolaltă la foc mic, cât să se evapore zeama. Urmează ca într-o tavă unsă cu ulei se ia coca şi se pune o parte în tavă. Peste ea se-aşterne amestecul de mere, zahăr şi scorţisoară şi restul de cocă deasupra, după care se dă la cuptor, la foc mediu vreo 45 de minute, până se rumeneşte.



Supă de cartofi ca la Valchid

Pune in oala de supă ceapă în ulei încins, la călit. Adaugă cartofii şi ţine-i acolo până devin sticloşi. Pune oala deoparte şi toarnă "în ploaie" 3 linguri de făină şi un strop de boia. Deasupra pune apa şi dă vasul la foc domol până fierb cartofii. Un praf de sare, unul de piper, nişte leuştean proaspăt şi masa-i gata! Iar când ai turnat-o în farfurii, pune nişte pătrunjel verde şi o lingură de smântână zdravănă. Poftă să ai.

Papricaş sibian

Papricaşu-i o reţetă pe cât de veche, pe atât de schimbată de fiecare gospodină, dupa datină şi gusturile din casă. Noi vă propunem o variantă cu carne de porc, care  trebuie tăiată în părţi mici, călită în ulei şi lăsată apoi pe un platou.
Vom căli şi ceapa, după care o fierbem în faina stinsă cu apă. Ne mai trebuie ciuperci, pe care le tăiem peştisori, două legături de verdeaţă tocată, bulion desfăcut în apă şi musai boia de ardei dulce. Galuştele se fac separat, din făină, ouă, sare şi-un strop de apă. Apoi se fierb juma’ de ceas şi se pun peste sos.

Sarmale cu ciuperci

Se toacă 3 cepe si se călesc. Apoi se spală bine ciupercile (cu cât sunt mai multe şi din mai multe soiuri cu-atât mai bine) şi se-aruncă peste ceapă. Le laşi un pic să fiarbă în sucul lor, apoi le pui peste orezul spălat. Mai adaugi 2 linguri de pastă de roşii, sare, mărar, piper şi-o ceaşcă de apă si le laşi la fiert până se umflă bobul de orez. Când îi gata se înfăşoară sarmalele. Se pune o foaie de varză pe fundul oalei, nişte varză tocată şi sarmalele împăturite. Peste ele se toarna apa, suc de roşii şi se pune o foaie de dafin. Se dau la fiert, la foc mic, cam o oră şi jumătate. Iar în cele din urmă, ajunse în farfurie, musai trebuie acoperite cu nişte smântână. Să aveţi poftă.

Colţunaşi cu telemea de oaie

Se-amestecă făina cu sare şi ouă şi se toarnă apă caldă până ce coca nu se mai lipeşte deloc de mâini. Întinzi apoi o foaie subţire şi-o tai în pătrăţele cu latura de 2 sau 3 degete. Pentru umplutură se fărâmiâează telemeaua cu furculiţa şi se amestecă c-un ou. Apoi iei frumuşel umplutura şi-o împarţi cât să ai să pui în fiecare pătrăţel. Închizi coltunaşii şi-i bagi într-o oala cu apă clocotită unde-i laşi la fiert cam o oră la foc mediu. După aceea sunt numa’ buni de mâncat, fie cu zahăr tos deasupra, daca ţi-i poftă de ceva dulce, fie cu ceapă călită stinsă cu bulion.

Saleuri cu telemea de vacă, la Cicău

Aluatul trebuie făcut în aşa fel încât să iasă fărâmicios, din făină amestecată cu unt. Deasupra se pune un pic de făină şi telemea rasă mărunt. Se face loc în mijloc şi se sparge acolo un ou întreg şi un gălbenuş. Praful de copt trebuie stins cu puţin oţet sau zeamă de lămâie şi când s-a dizolvat cu totul se toarnă peste restul de ingrediente. După ce-ai frământat bine, sa se-amestece toate ca lumea, se dă la rece câteva ore. Se întinde pe un blat o foaie groasă cam de jumătate de deget şi se taie formele, pe care mai apoi le ungi cu un ou bătut şi le presari cu chimen. Se pun la cuptor, la foc iute zece minute şi mai apoi la foc mic până se rumenesc şi-s numa` bune de mâncat.

Cartofi gratinaţi

Timp de preparare: 40min

Ingrediente pentru 4 porţii:
800gr cartofi, 100 ml lapte, 200 ml smântână, 200 gr brânză telemea, 1-2 linguri făină, 30 gr unt, 100 gr caşcaval, sare, 3-4 fire mărar.

Mod de preparare:
Se curăţă cartofii de coajă şi se pun în apa clocotită  cu puţină sare şi se fierb.
Dupa ce s-au fiert cartofii se scurg de apă, se taie cuburi mai mari şi apoi se pun într-un vas termorezistent uns cu unt în prealabil. Pe deasupra se rade brânza telemea.
Se freacă făina cu laptele rece adăugat câte puţin ca să nu se formeze cocoloaşe. În acest amestec se adaugă smântâna Gospodar, sarea, măraraul tocat mărunt, se omogenizează bine şi se toarnă totul peste cartofi. Atenţie: nu trebuie să se amestece. Pe deasupra se presară caşcavalul ras.
Se pune vasul în cuptorul încins în prealabil pentru 20 de minute până se rumeneşte. Cartofii gratinati se pot servi calzi, ornaţi din belşug cu smântâna Gospodar.


Plăcintă ţărănească

Ingrediente pentru 8-10 porţii:
Pentru aluat: 250gr unt, o lingurită de sare, 500 gr faină, 100 ml smântână.
Pentru umplutură:300 gr brânză proaspătă, 2 ouă , 4 linguri smântână, 2 linguri zahăr, 50 gr unt pentru uns foaia.

Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se pune untul, moale de la temperatra camerei, sarea şi smântâna. Ingredientele se amestecă bine şi se obţine o cocă tare, uşor de modelat. Se frământă 20 de minute pană devine elastic. Se înfăşoară într-un şervet şi se bagă la frigider cel puţin o oră.
Ȋntre timp se pregăteste umplutura . Se amestecă ouale cu zahărul şi smântâna pană nu se mai simte zahărul apoi se adaugă brânza şi se omogenizează compoziţia.
Se scoate aluatul şi se intinde cu sucitorul într-o foaie subţire  de formă dreptunghiulară. Se unge cu unt şi se pune umplutura care se întinde pe toată suprafaţa foii. Apoi se rulează foaia.
Se unge o tavă rotundă cu ulei şi se presară cu faină. Foaia de placintă rulata se pune sub formă de melc, în tavă rotundă apoi se bagă în cuptorul încins în prealabil.
După ce s-a rumenit se scoate şi se serveşte caldă sau rece.

Preparare 40 min, coacere 30 min, aşteptare 60 min.











Blat tort albusuri

Am incercat si asta deoarece aveam destule albusuri si nu aveam la ce sa le folosesc.Iese exact ca in reteta de mai jos acest blat super pufos . Restul retetei nu l-am incercat inca .

http://gurmandino.ro/2013/06/18/tort-cu-blat-alb-crema-diplomat-capsune-si-frisca/

Pentru blatul alb pufos
- albusuri 6 buc. (215 g)- cred ca e mai bine sa fie cantarite decat sa fie 6 albusuri care pot fi de alta greutate , deci 215 gr e mult mai sigur
- faina 65 g
- zahar pudra 50 g
- zahar tos 75 g
- praf de copt 1/2 lingurita
- esenta de vanilie
- suc de lamaie 1 lingura
- un praf de sare
- unt 10 g (pentru uns forma de tort)

Pentru blatul pufos alb: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si ungeti cu unt o forma de tort (24 cm diametru). Faina  se amesteca cu cele 50 g zahar pudra, praful de sare si praful de copt.Albusurile bateti-le pana obtineti o spuma aerata. Adaugati, treptat, cele 75 g zahar tos si sucul de lamaie. Puneti si esenta de vanilie , dupa care, amestecand usor cu o spatula (pe verticala), puneti treptat faina cu zaharul pudra. Veti obtine un aluat dens si batos. Puneti-l in forma de tort si nivelati. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati blatul in forma pana cand se raceste total.

Ps Am incercat de 2 ori si de fiecare data au fost exact 25 minute si de fiecare data a iesit perfect.



joi

Tort cremos-bucataria de azi

TORT CREMOS

Ingrediente: 600 ml frisca, 6 albușuri, 300 g zahăr, 350 g nucă, 4 gălbenușuri, 3 linguri cu făină, 1 pliculeț cu praf de copt, 2 pliculețe cu zahăr vanilat
Bate albușurile cu 150 g de zahăr și încorporează cu lingura gălbenușurile și făina cernută împreună cu praful de copt și 150 g de nucă măcinată. Împarte compoziția în cinci și coace foile într-o formă rotundă tapetată cu hârtie,
vreme de 15-20 de minute. Caramelizează restul de zahăr și, când devine arămiu, adaugă nucile jumătăți. Amestecă
și scoate-le pe folie de aluminiu. Când s-au răcit, mărunțeștele cu sucitorul sau cu ciocanul de șnițele.
Asamblează tortul astfel: blat, frisca bătută energic cu zahărul vanilat, nucă și tot așa până la final. Îmbracă tortul cremos în restul de frisca și presară cu generozitate, inclusive pe margine, cranț de nucă zdrobită. Dă la rece înainte de a servi.


Porții 8; Timp de preparare 25´; Timp de coacere 20´

(Reteta Bucataria de azi)

Sos aioli/Sos de usturoi

4 catei usturoi
200 ml lapte
5 linguri ulei de masline extravirgin
sare grunjoasa
Se curata cateii de usturoi si se scot germenii. Se incalzeste laptele si se fierbe in el usturoiul circa 10 minute. Se scurge si se pune usturoiul intr-un mojar impreuna cu 1/2 lingurita de sare grunjoasa Se freaca indelung pana cand se obtine o crema moale si omogena , adaugand treptat putin ulei.

luni

Prajitura Cartof

Din Dulciuri de casa vol 1 -Ed Ceres

250 gr nuci, 2 albusuri, 50 gr ciocolata, 2 linguri cacao, 50 gr stafide , 250 gr zahar, 1 lingura pesmet, 2 linguri rom, coaja de lamaie sau de portocala, zahar vanilat

Se piseaza nucile, se topeste ciocolata pe marginea aragazului si sea mesteca impreuna cu albusurile , cacaua, zaharul, coaja de lamaie sau portocala, stafidele si apoi cu pesmetul si romul , formand un aluat moale. Se ia cu o lingura din aceasta compozitie si se formeaza cu mana mici ovale dandu-le forma unui cartof. Intr-o farfurie , se amesteca o lingura de cacaua cu o lingura de zahar pudra si se tavalesc cartofii odata sau chiar de 2 ori prin acest amestec.Deasupra se inteapa fiecare cu bucatele de nuci taiate subtiri.

sâmbătă

Prajitura Cehoslovaca/Brath

Eu o stiu din copilarie ca fiind prajitura Cehoslovaca , mai nou apare ca fiind prajitura Brath , dupa ingrediente cred ca e aceeasi :

Prajitura cehoslovaca/Brath

Reteta de la mama din caiet:

Blat:
6 albusuri se bat spuma , apoi se pun 140 gr zahar( 5 linguri) tos si se mai bate pana nu se mai simte zaharul.Se pun apoi 6 galbenusuri , 6 linguri de nuca (prajita si apoi macinata) si 3 linguri de faina si o lingurita de praf de copt.Se coace pe hartie de copt unsa,  la foc potrivit.
Crema :
200 gr unt
150 gr zahar pudra
2 oua
50 gr nuca
2 lingurite ness
Se freaca untul cu zaharul si se pune pe rand cate un ou( intai albusul) , se pune apoi nuca si la sfarsit cafeaua.
Crema se adauga peste blat.
Glazura:
100 gr ciocolata menaj se topeste cu 70 gr unt si se amesteca pana se raceste potrivit ca sa se poata turna peste prajitura.



o alta varianta






miercuri

Cremes/Kremschnitte/Cremsnit/Crempita/Napoleon cake

La noi in zona e cunoscut sub denumirea de cremes dar majoritatea il cunosc sub denumirea de cremsnit.Sunt de fapt 2 foi de foietaj cumparate sau facute in casa dupa reteta aluatului de foietaj sau se cumpara aluat de foietaj gata facut din comert si se coace , iar umplutura este o budinca de vanilie sau crema cu vanilie sau crema pasticcera depinde fiecare cum o numeste . Deasupra se presara zahar pudra si gata prajitura.
Exista si alte variante, bineinteles ca la orice prajitura,  unii adauga si un strat de frisca peste crema de vanilie.
Denumirea lui adevarata este de prajitura Napoleon, asta e originea :)

Nu prefer budinca in cremes si nici alte semipreparate pt crema  si nici foile gata cumparate care au gust de statut.Foile sunt cu aluat de foietaj iar crema e facuta dupa reteta de crema de vanilie a lui mama :)









http://www.retetepentrutine.ro/retete/6-prajituri/562-cremsnit.html

http://caietcuretete.blogspot.com/2011/11/cremes-teoria-foietajului_06.html

http://mancarurisimple.blogspot.com/2012/02/cremescrempita-si-niste-foietaje.html

http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/11/krempita-felii-cu-vaniliecremsnit.html


urmeaza si varianta cu stratul de frisca

http://www.lauraadamache.ro/2009/01/blejska-kremsnita.html




Dulce de leche/Confettura di latte/Dulce de leche din lapte condensat neindulcit

Exista o multitudine de variante.As fi vrut sa am de unde cumpara gata facut sau macar lapte condensat indulcit.Singura varianta disponibila momentan in Baia Mare a fost lapte condensat simplu , fara zahar, de la Lidl.

Dulce de leche din lapte condensat neindulcit 
Am incercat prima data fara sa fac nimic decat sa pun o cutie de lapte condensat intr-un vas si am scufundat vasul in alt vas cu apa si l-am bagat la cuptor.Dupa vreo 2 ore nu s-a intamplat nimic.Am aruncat compozitia.Mi-am dat seama ca nu e indulcit laptele si atunci am inceput sa caut o varianta ca sa fac ceva cu celelalte 2 cutiute ramase.
Am gasit o varianta printre niste comentarii de pe un blog si am incercat iar alta varianta.
La o cutie de lapte condensat de la Lidl am adaugat 150 gr zahar( pana la urma iese foarte dulce , probabil data viitoare incerc cu mai putin zahar la cutia cu nr 3).Am amestecat zaharul cu laptele cu mixerul pana am dizolvat zaharul, dupa care am repetat varianta cu vasul pus in alt vas cu apa si bagat la cuptor.Dupa vreo ora m-am plictist si am zis ca incerc ultima varianta deoarece in afara de o pojghita subtire nu se intamplase nimic.
Era ultima varianta plauzibila ca sa nu arunc si a doua cutie.
Am bagat compozitia in cuptorul cu microunde intr-un vas Yena destul de mare cat sa nu iasa afara compozitia deoarece stiam ca vor fi niste procese foarte interesante.
In afara ca a mai durat vreo 20 de minute si ca era sa iasa afara in cuptorul cu microunde alte lucruri rele nu s-au intamplat.De data asta a iesit. Dar n-am stiut cand sa ma opresc cu statul in cuptorul cu microunde. Am vazut pana acum diverse culori ale variantei finale. Azi a iesit dupa cum se vede cam palida culoarea. Data viitoare daca va fi mai putin zahar poate va fi altfel. Dupa ce se raceste devine mult mai vascoasa compozitia decat atunci cand e calda. Gustul e de caramel , a fost foarte dulce chiar( si pentru mine) dar vom vedea ce iese din urmatoarele 3 cutii :) in alte variante.
Oricum o cutie de lapte condensat de la Lidl este 2,99 lei la care se adauga dupa cum am incercat eu 150 gr zahar deci e mai mult decat okfata de variantele cu lapte condensat indulcit care se gaseste doar in unele locatii , dar in Baia Mare inca nu in 2012.Cantitatea rezultata este aceeasi cu cea initiala .


Asta e varianta din lapte condensat la cutie.
Asta e varianta din lapte condensat la cutie.
Urmeaza o reteta de la a la z

Variantele de la noi

http://www.lauraadamache.ro/2010/02/lapte-condensat-sweetened-condensed.html
http://povesticulinare.blogspot.com/2010/10/dulce-de-leche.html
http://www.retete-gustoase.ro/link.php?article_key=197038861&local_session=qJprfoaCnoOUJOA4DGU40klaPBU0H0b1eQLjzMP6MZQ%253D
http://caietcuretete.blogspot.com/2011/02/dulce-de-leche.html

http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/04/dulceata-de-laptedulce-de-leche.html

http://blog.giallozafferano.it/gabriellalomazz/dulce-de-leche/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

http://buburuzabubu.blogspot.de/2012/04/exista-multe-metode-diferite-de-cum-sa.html

Papanasi

Exista se pare 2 variante , cei prajiti se pare ca sunt mai intalniti dar sunt si cei fierti care tot papanasi se numesc si seamana cu niste gomboti dar fara umplutura la final.
Am incercat de 2 ori in viata, niciodata insa la cineva care se pricepe cu adevarat , deoarece in zona Baia Mare nu sunt foarte populari. Prima data au iesit cam tari iar a doua oara au fost foarte buni si pufosi.
Reteta la care cred ca raman deocamdata pentru papanasii prajiti este urmatoarea:

500 gr branza de vaca
2 cani de faina
3 oua
o lingurita de bicarbonat
3linguri de zahar
4linguri de ulei
sare

Branza scursa de zer se amesteca intr-un castron cu cele 3 galbenusuri si cu 3 sferturi de faina, adaugandu-se cate un praf de bicarbonat si de sare. Albusurile se bat spuma cu zaharul si se adauga la compozitie , se omogenizeaza , apoi se modeleaza papanasii, care se dau prin faina ramasa si se rumenesc in ulei incins.Se servesc fierbinti,eventual pudrati cu zahar.

Asta spunea reteta din "1001 retete- Bucataria romaneasca moderna".
In plus nu se specifica ce se intampla cu cantitatea de 4 linguri de ulei care este cam putina pentru prajit totusi . Branza daca nu este foarte bine scursa atunci cantitatea de faina este mult mai mare.De servit se pot servi dupa multe variante , cele mai intalnite fiind cu smantana si dulceata.

Alte variante si prajiti si fierti:

ambele varianta aici -http://furnicuti.blogspot.com/2010/03/papanasi-fierti-si-prajiti.html

http://cantboilanegg.blogspot.com/2012/02/papanasi.html

http://www.goodfood.ro/reteta/papanasi-brasoveni-103768.html

http://gurmandino.ro/2012/02/26/papanasi-moldovenesti/

http://curcubeu-culinar.blogspot.com/2008/02/papanasi-cu-branza.html

http://www.bucatareselevesele.ro/2012/02/papanasi-cu-branza-turos-gomboc.html

Prajiti



Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese