FoodieBlogroll

luni

Dobos/Tort Dobos


Exista varianta prajitura si varianta tort.
De asemenea sunt diferite feluri de glazuri cea mai originala mi se pare cea cu zahar ars dar de multe ori este o crema ca si cea din continut sau o glazura de ciocolata.Au aparut si variante cu blat taiat in mai multe felii dar varianta pe care o stiu eu e cu foi.

http://lily-musat.blogspot.com/2009/09/tort-dobos.html

http://www.desszert.eu/ro/Tort_Dobos

http://www.passionateaboutbaking.com/2009/08/daring-bakers-do-a-dobostorte.html

O reteta video foarte reusita dar din pacate e in limba maghiara



===========================================================
Tort Dobos-Dulciuri de casa vol 1

Blat :150 gr zahar pudra, 6 oua, 120 gr faina, zahar vanilat, coaja de lamaie
Crema : 3 batoane ciocolata(???), 2 oua, 200 gr unt, 200 gr zahar, rom, zahar vanilat,
Glazura : 150 gr zahar

Se freaca galbenusurile  cu zaharul pudra pana ce se albesc. Se adauga aromele, albusurile batute spuma si treptat faina.Din aceasta compozitie se formeaza 5 sau 6 foi. Se unge cu unt fundul formei de tort si se presara cu faina, apoi se ia cu un polonic din compozitie si se intinde cu un cutit. Se coc succesiv , la un foc potrivit , cu grija sa nu se usuce prea tare , toate foile.
Crema: se obtine batand ouale cu zaharul pe marginea aragazului pana ce se infierbanta bine , se adauga ciocolata dizolvata in putin lapte si se lasa compozitia sa se raceasca. Se freaca untul spuma , se adauga aromele si treptat compozitia dupa ce s-a racit. Se imparte aceasta crema in 4 sau in 5 parti punand intre foi un strat subtire.Foaia de deasupra se glaseaza cu zahar astfel: se aseaza zaharul intr-o craticioara pe aragaz  si se amesteca in continuu pana ce se topeste bine, obtinand un sirop gros de culoare maronie.Se toarna repede acest zahar topit pe suprafata tortului , intinzandu-l uniform cu un cutit incins.Cat zaharul ars este cald , se imparte tortul in felii triunghiulare taind cu cutitul tot infierbantat numai glazura pe deasupra, astfel incat sa se poata taia cu usurinta tortul cand se serveste.
===========================================================
Prajitura dobos I-Dulciuri de casa vol 1-nu prea seamana cu ceea ce ar trebui sa fie dar pare interesanta ca prajitura

Blat: 250 gr unt, 1/2 kg faina, 2 oua, 3 linguri zahar, drojdie de bere cat o nuca, 3 linguri lapte, coaja de lamaie, vanilie

Crema: 250 gr nuca date prin masina, gem , 250 gr zahar

Aluatul dupa ce a crescut se face sul si se imparte in 5 bucati. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina , apoi se intinde o foaie care se unge cu gem de caise sau piersici si deasupra se presara o parte de nuci cu zahar. Se intinde apoi a doua foaie , se unge si se presara cu nuci la fel si tot asa mai departe pana ce se termina foile si umplutura. Cand sunt gata , pe deasupra , fiind ultima foaie , se introduce tava in cuptor si se coace la un foc potrivit. Cand este gata se imbraca intr-o glazura de felul urmator. Se pune intr-un vas 8-10 linguri de zahar cu 1/2 pahar apa si se aseaza la un foc potrivit pana ce se leaga ca pt dulceata.Cand s-a legat se adauga o lingura de cacao si dupa cateva clocote se trage de pe foc si se adauga 50 gr unt .Cand prajitura este gata se toarna glazura clocotita si se intinde cu untul pe toata suprafata. Se aseaza imediat prajitura la rece pentru ca glazura sa se intareasca si sa apara lucioasa. Se taie a doua zi cand este foarte rece.
============================================================
Prajitura dobos II -dulciuri de casa vol 1
400 gr faina, 250 gr unt, 150 gr zahar, drojdie de bere cat o nuca, 1 ceasca lapte, 2 galbenusuri, zahar vanilat, coaja de lamaie
Se aseaza intr-un vas faina, drojdia dizolvata in lapte, galbenusurile, untul, zaharul si aromele si se framanta un aluat potrivit de moale. Se lasa la rece 1-2 ore , apoi se face un sul care se taie in 10 bucati egale.Din fiecare bucata se intinde cate o foaie subtire (cu mana) pe dosul unei tavi mici (25/15 cm) care a fost unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace la un foc potrivit cateva minute si se scoate usor pe o planseta .Se unge din nou tava, se intinde alta foaie si tot asa mai departe pana ce se coc toate foile. Pentru aceasta prajitura , se foloseste o crema de cacao sau de ciocolata.
Se pun cate 5 foi una peste alta, cu un strat de crema intre ele, formand astfel 2 grupe . Se ung deasupra cu aceeasi crema peste care se presara nuci pralinate pisate nu prea fin. Se asaza la rece si cand crema este bine intarita, se taie in dreptunghiuri potrivit de mari.

============================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese