FoodieBlogroll

duminică

Galuste de aur

reteta caiet mama

250 gr faina
50 gr unt
50 gr zahar
2 galbenusuri
2 albusuri
1 lingurita rom
coaja rasa de la o lamaie
zahar vanilat
sare
20 gr drojdie
50 ml lapte
Se face o maia din drojdia frecata cu zaharul pana se lichefiaza , subtiata cu 50 ml lapte si se adauga o lingura plina cu faina.
Se amesteca bine , se presara putina faina deasupra si se lasa sa creasca la cald 15 minute.
Cand maiaua a crescut se adauga galbenusurile,albusurile batute spuma, coaja rasa de lamaie,zahar vanilat, putina sare,romul, untul topit dar rece, apoi faina.
Se framanta bine 10 minute apoi se lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa fie putin mai vartos decat aluatul de cozonac.Daca este nevoie se mai pune putin lapte.Se lasa sa creasca 30 minute la cald
150 gr nuca macinata se amesteca cu 100 gr zahar tos
100 gr unt se incalzeste intr-o tigaie pana se topeste , dar sa nu fie fierbinte
Cu lingura trecuta prin unt se ia din aluat de marimea unui ou mic , se trece prin nuca cu zahar si se aseaza intr-o cratita sau alta forma (unsa bine dinainte cu unt sau margarina) nu prea inghesuite.Se mai pune la fel un rand deasupra , sa ajunga pana la jumatatea formei.
Se lasa sa creasca 30 minute la cald
Se coc la foc potrivit circa 30 min
Se servesc calde , pudrate cu zahar, desfacute una de alta.Cand sunt reci se pot taia felii ca si cozonacii.In galuste se poate pune marmelada de caise , desfacandu-se putin aluatul dupa e se ia cu lingura si apoi se trece prin nuca cu zahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Foodie blogroll

emag3

Prima lista nu mai suporta alte adrese